Blog

Kawa a zdrowie

W mediach co jakiś czas powraca temat zdrowia w kontekście picia kawy. W szczególności w polskim społeczeństwie pokutuje mit, że jest ona niewskazana dla osób chorujących na nadciśnienie z powodu jego dalszego wzrostu po wypiciu kawy. Współcześnie wiemy, że kawa nie powoduje wzrostu ciśnienia tętniczego. Czy jednak jest zdrowa i ile można jej pić?

Kawa dla zdrowia

Aktywnym składnikiem kawy jest kofeina, czyli ogólnie mówiąc substancja o charakterze pobudzającym układ nerwowy. Obecnie kofeina wykorzystywana jest zarówno w farmakologii, jak i kosmetologii oraz przemyśle spożywczym. W umiarkowanych ilościach ma dobroczynny wpływ na zdrowie, między innymi redukuje bóle głowy, czy pobudza układ trawienny.

Kawa jest również dobrym źródłem antyoksydantów. Substancje te odpowiadają za wychwytywanie z organizmu człowieka wolnych rodników. Dzięki temu nasz układ odpornościowy pracuje wydajniej. Niektóre badania pozwalają na stwierdzenie, że zawarte w kawie antyoksydanty przedłużają młodość.

W literaturze znajdują się również dane wskazujące na profilaktyczne działanie kawy w zakresie zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób degeneracyjnych układu nerwowego: Alzheimera i Parkinsona.

Holenderscy badacze dowiedli natomiast wpływu kawy na ograniczenie powstania cukrzycy typu 2, a więc jednej z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób cywilizacyjnych.

Kawa sposobem na odchudzanie

Mechanizm działania kawy w kontekście odchudzania nie został dokładnie poznany. Faktem jest jednak, że kawa przyspiesza trawienie, a spożywana w nadmiarze może być przyczyną zbyt częstych wizyt w toalecie. Przypuszcza się, że kawa przyspiesza spalanie tłuszczów, stąd ten efekt. W związku z tym kofeina jest częstym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie.

Kto powinien zrezygnować z picia kawy?

Mimo swojego dobroczynnego działania, kawa nie może być spożywana przez wszystkich. Ograniczyć, a nawet zrezygnować z kawy powinny osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub refluksową przełyku. W obu przypadkach ogranicza się farmakologicznie wydzielanie kwasu solnego, natomiast kofeina zawarta w kawie prowadzi do zwiększonego wydzielania kwasów żołądkowych.

Ile kawy można pić w ciągu dnia?

W piciu kawy należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Lekarze i dietetycy optują za piciem ilości nie większej, niż trzy – cztery filiżanki w ciągu doby. Kawa pita w takiej ilości z pewnością nam nie zaszkodzi, przeciwnie – pozwoli na wykorzystanie jej najlepszych właściwości.

Na koniec warto wspomnieć, że powyższe zalety picia kawy dotyczą tylko kawy parzonej z ziaren. Kawa rozpuszczalna to przetworzony środek spożywczy, który w wyniku procesów chemicznych traci cenne właściwości prawdziwej kawy. Kawę przechowuje się w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by nie straciła swojego aromatu. Zmieloną przechowujemy do tygodnia w lodówce.

appdev