Kawiarnia to nie tylko kawa
Mimo, że kawiarnia kojarzy się przede wszystkim z pyszną i aromatyczną kawą, to w kawiarniach serwuje się także desery, ciasta czy sałatki. Również w tym zakresie ważny jest pomysł i koncentracja na trendach umożliwiających zaspokojenie coraz bardziej wysublimowanych potrzeb klientów.
Ciasta
Ciasta w kawiarniach powinny mieć dwie zasadnicze cechy: smakować i pięknie wyglądać. W dobie mediów społecznościowych przyjęło się robienie zdjęć spożywanych potraw i publikowanie ich na profilach. Dlatego ciasto musi być piękne, by się nim pochwalić i wzbudzić zainteresowanie znajomych. Dla właścicieli jest to źródło darmowej reklamy lub przeciwnie antyreklamy jeśli produkt będzie wyglądał źle.
Trendy w kawiarnianym cukiernictwie wymagają wykorzystywania dodatków podnoszących walory artystyczne, a więc wszelkiego rodzaju mas cukrowych, błyszczących perełek, kokardek, itp. Nasilającym się trendem są ciasta bio i wege, przygotowywane na miejscu.
Gofry, naleśniki, słodkie placuszki
W tym przypadku obowiązuje ta sama zasada, to jest smak + wygląd. Danie musi być pyszne i pięknie podane. Pożądane są również oryginalne połączenia smaków i ciekawe receptury. Świeże i dobre składniki są absolutnie konieczne.
Coraz większa świadomość klientów sprawia, że znacząco maleje zainteresowanie kupnem produktów przetworzonych lub wyprodukowanych z przetworzonych półproduktów. Prym wiodą ciasta jak domowe na przykład szarlotka z prawdziwymi jabłkami, czy sernik z prawdziwym serem. Na zdrowie.