Trendy gastronomiczne
Restauracje

Trendy gastronomiczne

Gastronomia to branża wyjątkowa z wielu powodów. Jednym z nich jest dostosowanie trendów żywieniowych do trendów występujących w życiu społecznym. Jak to robią restauracje? Czytajcie dalej.

Restauracje vege

Jednym ze współczesnych trendów w stylu życia jest szeroko pojęta troska o środowisko. Jej przejawem jest między innymi weganizm, który w sferze gastronomii przekłada się na całkowitą rezygnację z produktów odzwierzęcych w menu. Odpowiedzią na te potrzeby są właśnie restauracje wegańskie, które oferują dania bez mięsa, ryb, nabiału oraz bez owoców morza.

Wegański trend w gastronomii powoli dotyczy większej liczby restauracji, w których menu pojawiają się dania dedykowane wegetarianom i weganom.

Kuchnia zero waste

Kolejnym trendem gastronomicznym jest kuchnia zero waste. Wiąże się ona z całkowitym wykorzystaniem produktów używanych w kuchni. Wiele restauracji zaczyna uwzględniać ten aspekt w swojej filozofii i to w dwojaki sposób. Pierwszym z nich jest przygotowywanie dań z resztek tak, by nic nie trafiało do kosza. Drugim oferowanie o określonej godzinie jedzenia za pół ceny, by nic się nie zmarnowało i nie zostało wyrzucone.

Dbałość o środowisko naturalne staje się współcześnie silnym trendem społecznym, szczególnie wśród osób młodych. Uwzględnienie go w menu restauracyjnym pokazuje, że gastronomia nie jest oderwana od rzeczywistości, lecz stanowi integralną część otaczającego świata.