Blog

Czy kawa podlega modzie?

Kto przegląda Instagrama, ten wie – tak! Kawa zdecydowanie może być modna, szczególnie jeśli wpisuje się w aktualne trendy. Mimo, że wszyscy kochają kawę tradycyjną – czarną lub z mlekiem, to na świecie pojawiają się również inne, ciekawe propozycje przyrządzenia.

Kawa ekologiczna

To kawa parzona z kaw opatrzonych znakiem bio lub fair trade. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z ziarnami nietraktowanymi środkami ochrony roślin. W drugim z kawą pochodzącą z plantacji, na których uczciwie wynagradza się pracowników i przestrzega norm związanych z ich zatrudnieniem. Jest to o tyle ważne, że w krajach produkujących kawę z powodu ubóstwa wykorzystuje się do uprawy i produkcji dzieci i dorosłych, płacąc nieadekwatnie w stosunku do wykonanej pracy.

Kawa wegańska

Kawa sama w sobie jest produktem wegańskim. Dopiero dodatek mleka sprawia, że przestaje nim być. Dla wegan oferuje się kawę, w której mleko zastępowane jest napojem sojowym, owsianym lub migdałowym. Dzięki temu kawa wciąż jest wegańska. Dodatkowo jej smak jest podkręcony aromatem migdałów czy jaśminowego ryżu. Takiej kawy powinni spróbować również wielbiciele kawy z mlekiem, jest pyszna.

Kawa kolorowa

Współczesny świat w dużej mierze jest światem obrazów. Ile jednak można robić zdjęcia tej samej kawy? Dla maniaków zwariowanych kolorów (i smaków) stworzono kawy kolorowe. Nieustającym przebojem pochodzącym z Australii jest kawa niebieska. Ma kolor błękitu, a zawdzięcza go proszkowi z alg. Dzięki temu jest jeszcze zdrowsza, bo wzbogacona o antyoksydanty.

Inną propozycją jest kawa czerwona, a właściwie buraczana. Do jej przygotowania wykorzystuje się kawę rozpuszczalną lub zbożową, dodatek soku z buraka i niewielką ilość oleju. Podana z białym spienionym mlekiem nie tylko świetnie smakuje, lecz również rewelacyjnie wygląda.

A może kawa zielona? Powstaje podobnie jak niebieska, dzięki dużej porcji spiruliny, intensywnie barwiącej kawę.

Kawa z sieciówki bez plastiku

Również kupując kawę w kawiarni sieciowej można pozostać trendy. Jak? Na przykład biorąc udział w akcji #zwłasnymkubkiem. Jej ideą jest przychodzenie do kawiarni z własnym kubkiem do kawy, dzięki czemu ograniczane jest zużycie kubków plastikowych i papierowych na rzecz naczyń wielorazowego użytku.

Cold brew

To kolejna modna odmiana kawy, tym razem parzonej na zimno. Zmielone ziarna kawy zalewa się przegotowaną wodą i odstawia w przykrytym naczyniu na noc do lodówki. Następnego dnia kawa jest gotowa. Podajemy ją odcedzoną, z lodem. Cold brew w ostatnim sezonie doczekała się wielu odsłon. Podawana jest ze słodkimi cytrynowymi napojami gazowanymi i lodem, czy z dodatkiem wódki. Dodawanie napoju lub alkoholu po ściankach szklanki sprawia, że kawa i napój układają się w dwóch warstwach, a obrazu dopełnia lód. Cechą tak parzonej kawy jest aromat pozbawiony goryczy i kwasowości.

Jak przedstawiono, kawę można pić modnie. Warto eksperymentować, by osobiście poznać nowe trendy i wybrać z nich to, co najlepsze dla siebie.

appdev