Najlepsze sposoby na kawę
Kawiarnia to królestwo kawy. Kawa jest tu podawana na wiele różnych sposobów, a parzona jest z różnorodnych rodzajów ziaren. Poza najpopularniejszą arabicą i robustą, w kawiarniach można spróbować również innych, oryginalnych gatunków tego energetycznego napoju. Lista najbardziej popularnych kaw serwowanych w polskich kawiarniach obejmuje poniższe rodzaje kawy.
Espresso
To kawa z ładunkiem energii. Aromatyczna, mocna, bez dodatków. Jej sekret tkwi w specjalnie dobranej mieszance drobnych ziaren. Ten rodzaj kawy parzy się w ekspresie, a jej znakiem rozpoznawczym jest ciemna pianka na powierzchni. Podawana jest w niewielkich filiżankach, ponieważ nie potrzeba jej wiele, by poczuć jej wyrazisty smak i moc. Wiele osób zaczyna dzień właśnie z filiżanką espresso.
Ristretto
To kawa o podwójnej mocy espresso. Do jej przyrządzenia używa się takiej samej porcji kawy jak ta wykorzystywana do espresso, lecz parzy się ją wykorzystując o połowę mniej wody. Ta kawa jest bardzo ciemna, gorzka, aromatyczna. Podaje się ją wraz ze szklanką wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed skosztowaniem kawy.
Cappuccino
To kawa, którą zna i lubi wielu z nas. Jej bazą jest espresso, a dodatkiem spienione mleko. Dobrze przyrządzone cappuccino cechuje brak pęcherzyków powietrza w mlecznej piance. W kawiarni umożliwiają to specjalne maszyny i mleka dedykowane baristom. Współczesne trendy umożliwiają oprószenie pianki czekoladą lub kakao. Do rangi sztuki kawiarnianej urosło dekorowanie tej kawy specjalnymi wzorami uzyskiwanymi poprzez umiejętne mieszanie kawy z mlekiem. Nie zdziwmy się więc, gdy nasze cappuccino ozdobione będzie serduszkiem.
Caffe Latte
Caffe latte przez niektórych nazywane jest białą kawą. Podaje się je w wysokich szklankach. To łagodna kawa z dużą ilością mleka, a jej bazą jest espresso. Ma delikatny i aksamitny smak. Doskonale komponuje się różnymi dodatkami – posypkami, sosami, likierami czy bitą śmietaną. Może być traktowana jako deser.
Latte Macchiato
To kolejny doskonały sposób na podanie kawy. Dzięki kolejności dodawania mleka, w wysokiej szklance tworzą się trzy warstwy: na dole mleko, w środku kawa, a na powierzchni delikatna mleczna pianka. Latte macchiato jest mleczne i delikatne.
Mokka
Mokka to idealne połączenie: aromatyczna kawa z aksamitną czekoladą. Efekt tego połączenia jest pyszny. To kawa pozbawiona mleka, lecz podawana z dodatkami: posypkami, cynamonem, bitą śmietaną. Czekoladowy aromat kawy jest bardzo lubianą opcją i zawsze znajduje się w menu kawiarni.
Irish coffee
Dla tych, którzy nie przepadają za mlekiem i czekoladą, a jednak chcieliby napić się kawy z dodatkiem rozwiązaniem może być Irish coffee. To tak zwana kawa po irlandzku, w której bazą jest espresso a dodatkiem irlandzka whiskey. W Polsce ten typ kawy podawany jest z wieloma rożnymi trunkami: koniakiem, rumem czy likierem. To wyjątkowo rozgrzewająca kawa.
Kawa mrożona
Kawa może być również doskonałym sposobem na ochłodę w upalne dni. Najważniejszą cechą różniącą kawę mrożoną od wszystkich powyższych jest…kawa. W tym przypadku wykorzystuje się kawę rozpuszczalną zamiast kawy ziarnistej. Zalewa się ją odrobiną gorącej wody, tylko do rozpuszczenia granulek, następnie dodaje mleko i opcjonalnie cukier. Wszystko należy intensywnie wymieszać trzepaczką lub użyć shakera. Zimna kawa gotowa.