Bistro – restauracja i kawiarnia w jednym
Ojczyzną bistro jest Paryż. To właśnie na jego ulicach powstały w XIX wieku małe knajpki, które miały dwie cechy charakterystyczne, odróżniające je od innych lokali. Cechy te charakterystyczne są również dla współczesnych bistr. Pierwszą z nich jest dualny wystrój: w bistro funkcjonuje zarówno lada barowa, jak i stoliki. Dzięki temu ma ono szczególny charakter: można tu nie tylko wypić przy barze, lecz również zjeść przy niewielkim stoliku. Drugą cechą są duże przeszklone okna, dzięki czemu ma się wrażenie, że ulica wchodzi do lokalu.
Bistro łatwo rozpoznać, gdyż wiele z nich swoje małe stoliki wystawia na ulicę, nawet podczas chłodniejszych dni. By chronić gości przed chłodem wykorzystuje się specjalne ogrzewacze gazowe, umieszczone pod parasolami. Dodatkowo oferuje się ciepłe, choć lekkie kocyki polarowe. We wnętrzu bistro sprawia to dodatkowe wrażenie lokalu na ulicy, czy ulicy w lokalu.
Bistra w większej ilości funkcjonują w dużych miastach i ośrodkach turystycznych. Często zlokalizowane są przy zabytkach czy innych atrakcjach. Przeszklenia pozwalają osobom przyjezdnym na podziwianie widoków nawet w trakcie jedzenia.
Zaznaczmy, że w bistro można zjeść zarówno wykwintne dania obiadowe, jak i wypić kawę czy zjeść coś słodkiego. Menu obejmuje również alkohole. Polecamy skorzystać w podróży.