Gwiazdki Michelin – najbardziej prestiżowy ranking restauracji
Restauracje

Gwiazdki Michelin – najbardziej prestiżowy ranking restauracji

Najbardziej prestiżowym wyróżnieniem w branży restauracyjnej są gwiazdki Michelin. Znane na całym świecie Przewodniki Michelin początkowo dedykowane były kierowcom francuskim i ułatwiały im znalezienie na trasie punktów serwisowych wraz z sąsiadującą infrastrukturą noclegową i gastronomiczną. Ich popularność stała się tak duża, że obecnie wydawane są dwa typy przewodników: czerwony – gastronomiczny i zielony – turystyczny.

Jak przyznawane są gwiazdki?

Wizyty inspektorów Michelin nie są zapowiadane. Restauratorzy i obsługa nigdy nie wiedzą, że właśnie do ich lokalu przybył inspektor oceniający dania i obsługę. Sami restauratorzy czy szefowie kuchni również nie mają możliwości zgłoszenia swojego lokalu – wyboru zawsze dokonują pracownicy Michelin. Zamieszczenie nazwy lokalu w przewodniku wraz z oceną nie wiąże się z ponoszeniem przez restauratorów jakichkolwiek kosztów, dzięki czemu publikowane rankingi są jak najbardziej obiektywne.

System gwiazdek

W czerwonym przewodniku stosuje się bardzo prosty system oceny, polegający na przypisaniu danej restauracji liczby gwiazdek, które odpowiadają następującej ocenie:

  • kuchnia warta specjalnego wyjścia
  • doskonała kuchnia, warta odwiedzenia
  • bardzo dobra restauracja w swojej kategorii.

Dodatkowo restauracja otrzymuje od jednego do pięciu sztućców (łyżka i widelec) jako ocenę ogólnej atmosfery, jakości obsługi i wystroju wnętrza. Ta druga kategoria oceny nie odnosi się do samej kuchni.

W tegorocznej edycji przewodnika „Main Cities of Europe 2019” znalazły się 52 restauracje z Polski. Wszystkie zlokalizowane w Warszawie lub Krakowie.