Nowe typy gastronomii
Klienci gastronomii wciąż szukają nowych smaków i doznań, chcą poznawać dania z innych stron świata lub niespotykane sposoby na podanie tego, co znają od zawsze. W odpowiedzi na te potrzeby na rynku wciąż powstają kolejne modele restauracyjnych biznesów. Poniżej pokusiliśmy się o przegląd niektórych z nich.
Food truck
Przyczepy z jedzeniem pojawiły się w Polsce kilka lat temu i szybko się przyjęły. Ich menu to najczęściej street food czyli jedzenie gotowe do spożycia, przyrządzane na miejscu. Ideą food trucków jest szybkie przygotowanie dania ze świeżych produktów, o porównywalnej do restauracyjnej jakości, jednak podawanego na wynos. Różnica tkwi wyłącznie w niższej cenie.
Sushi
Polacy pokochali sushi, stąd restauracje i bary serwujące ten japoński przysmak powstają coraz liczniej. W barach sushi najczęściej dostępne są tylko różne rodzaje tej potrawy. W restauracjach serwowane są dodatkowo dania kuchni azjatyckiej: kimchi, pierożki gyoza, zupa miso, owoce morza, sashimi i inne. W obu miejscach sushi je się pałeczkami.
Kebabownia
Kebabownia to w zależności od lokalu zgrabne połączenie baru i restauracji. W niektórych funkcjonuje tylko lada, zza której podawane są kebaby, w innych w lokalu znajdują się stoliki przy których można spokojnie zjeść. Kebab to tradycyjne tureckie danie, którego podstawą jest baranie mięso okrawane bezpośrednio z pionowego rożna. Mięso podawane jest w różnych formach – pity, rollsa czy tradycyjnie na talerzu z wybranymi dodatkami. Kebab dotychczas kojarzył się raczej z maleńkim punktem z daniem a wynos, obecnie kebabownie niewiele ustępują dobrym restauracjom.
Restauracyjne sieciówki
W branży gastronomicznej to tak zwany segment fast casual. Restauracje sieciowe w każdym miejscu na świecie oferują te same dania. Dzięki temu bez względu na to, gdzie jesteśmy, wiemy czego możemy się spodziewać w menu i gdzie można zjeść swoje ulubione potrawy. W tego typu gastronomii łączone są cechy restauracji tradycyjnej z szybką obsługą. U genezy powstania tych punktów leży połączenie umiarkowanych cen i dużej liczby gości. W Polsce rynek restauracji sieciowych wciąż się rozwija, a co za tym idzie przybywa kolejnych restauracyjnych marek.
Przedstawiona powyżej lista zawiera kilka najbardziej popularnych typów nowoczesnej gastronomii. Pokazuje jednak, że mamy możliwość wyboru spośród wielu licznych punktów i oferowanych przez nich wyłącznie określonych typów dań, których nie znajdziemy w tradycyjnych restauracjach. Restauratorzy wciąż zaskakują nowymi pomysłami i z pewnością w przyszłości powstaną kolejne miejsca, w których będziemy mogli zjeść inaczej.